Zegt het voort!

blog archief

Anton zag een “Alien” en ander nieuws

Medebestuurslid van SNC, Anton Roeloffzen, kwam een monsterachtig beestje tegen. Verbaasd maakte hij een foto en na lang zoeken kon hij dat beest op naam brengen. Ik daagde hem uit: stuur die foto op en ben benieuwd of ik dat wel direct kon (zonder naar de fototekst te kijken). Was ff puzzelen. Bij goed kijken zie je aan de kop 2 roofkaken, wat wijst op een larve van een waterkever. Gezien de grootte waarschijnlijk de larve van grootste inheemse kever: Pekzwarte Waterkever (5 cm groot). Was bingo. Bij een nachtvlinderexcursie in Schollebos jaren geleden, hadden we de volwassen kever een keer gespot (kever kan heel goed vliegen!).

 

Grote Spinnende Watertor, larve (Hydrophilus piceus). “Hydrophilus” = waterminnend, “Piceus” = pekzwart). De volwassen kever (5 cm groot!) maakt onder water een waterdicht spinsel voor haar eieren (vandaar de Nederlandse naam “Spinnende”). De larve die uiteindelijk zo’n 7 cm (!) groot wordt is een echte rover en eet vooral waterslakken, maar ook salamanders en kikkers. Hun prooi moeten ze wel boven water verorberen, zodat ze dus ook wel eens uit het water worden gespot. De volwassen kever is een pure planteneter.

 

 

Nog een spectaculaire waarneming. Catharina Engel-Verheijen betrapte in Schollebos dit knaagdiertje. Zij dacht een ‘Witte Eekhoorn’, maar gezien de grootte (vergelijk de bladeren van de planten) eerder een muissoort. Maar mij echt onbekend. Een ontsnapte leukistische kweekvariant van een of andere muizensoort?? Lange staart met wollige beharing. Geen idee. Sturen we op naar Zoogdiervereniging. In ieder geval geen inheemse soort lijkt mij. Eekhoorn is geen Capelse soort. Er zijn eiken met eikels als voedingsbron, maar de bereikbaarheid naar Schollebos is te verwaarlozen: rivieren en boomloze weides verhinderen de verspreiding.

 

 

Gemeente heeft na ons verzoek afgelopen woensdag met een hoogwerker het ooievaarsnest laten schonen. Het kadaver en onuitgebroede ei zijn verwijderd. Links onder zie je op de foto nog de snavel van het dode jong. Onze hoop is volgend jaar weer een succesvol broedresultaat. Dank aan gemeente voor de support.

 

 

Afgelopen zondag en woensdag met vrijwilligers aan de slag in Vlindertuin. Zondag het grootste deel van resterende rietvegetatie gemaaid en gedeeltelijk afgevoerd. Woensdag rest van riet gemaaid en maaisel afgevoerd. We zijn er nog lang niet om hier een weelderige bloementuin voor vlinders te krijgen. Zal echt nog paar jaar duren. Riet, Brandnetel en Braam moeten continu worden bestreden. Tot nu toe op ongeveer 20% van de 1000 m2 al goede resultaten. Waargenomen vlinders tijdens werkzaamheden: Groot Koolwitje, Atalanta, Bont Zandoogje. Ook een Sabelsprinkhaan. Met dank aan het harde werken van de vrijwilligers van SNC!

Grote Groene Sabelsprinkhaan (Tettigonia viridissima).

Een grote sprinkhaan (vrouwtje tot 8 cm!) die niet schadelijk is voor gewassen, want zij jagen op insecten. De legbuis (waarmee eitjes worden afgezet) heeft een sabelvorm (is geen angel!). De mannetjes produceren lokgeluiden door met hun voorvleugels over elkaar te wrijven; het geluid is zeer luid en voor ons als mens tot op 100 meter afstand te horen (namiddag en ’s nachts).

 

Goudgele Honingklaver (Melilotus altissimus). 

In Vlindertuin en aansluitend Bosmuizenpad is deze belangrijke honingplant te zien. Een “broertje”, de Witte Honingklaver idem.

 

 

 

 

 

 

 

Grote Kattenstaart (Lythrum salicaria). Een echte oeverplant en paarse pracht. Nu overal te zien langs Capelse vijvers en sloten. Hier in Schollebos.

 

 

 

 

 

 

 

 

Samen met Anton een Schollebosrondje leverde een nieuwe gallensoort op. In een wilg de gal van de Wilgenbezemmijt (Stenacis tetradiatus). Deze mijt legt haar eitjes in wilgentakjes. De wilg reageert daarop met afweerreactie: het inkapselen van de eitjes door woekerweefsel. En dat was net de bedoeling van die mijt: voedsel!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *