blog archief

Afstemmen, alles hangt samen.

Hits: 85

 

Huiszwaluw (Delichon urbicum). Eind deze week ook de Huiszwaluwen langs de Bermweg weer terug uit Afrika. Net als de boerenzwaluw (zie vorige blog) maakt deze “geluksbrenger” nesten van klei, maar dan onder dakgoten en dakoverspanningen. SNC heeft destijds 60 (half-)kunstnesten aan huizen langs de Bermweg opgehangen om de toen bijna uitgestorven kolonie van nog maar 4 nesten op te krikken (gefinancierd door gemeente). Na een paar jaar waren er weer zo’n 20 nesten bebroed met een maximum van 25 in 1 jaar).

 

 

Zwaluwen zijn net als vele andere Capelse vogelsoorten, vleermuizen, egels, e.d.  insecteneters. Broedsucces is mede afhankelijk van beschikbaarheid van voedsel, niet alleen voor de ouders, maar vooral voor hun jongen. Normaliter keurig geregeld met af en toe tegenvallers, maar met klimaatverandering wordt het voor diverse soorten wel moeilijk gemaakt: zonder aanpassing geen afstemming op de omstandigheden en dus slechte broedresultaten. Daarnaast is het insectenbestand (biomassa) in 25 jaar met 75% afgenomen. Voor Capelle dus de opgave om het insectenbestand te verbeteren door beter ecologisch florabeheer. Gelukkig is dit besef doorgedrongen: gemeente is ook verantwoordelijk voor het bijdragen aan biodiversiteit en daarmee aan kwaliteit van wonen. Ook afstemmen dus!

 

 

Oranjetipje (Anthocharis cardamines). Afgelopen week ook de eerste Oranjetipjes uit hun overwinterende pop tevoorschijn gekomen in Schollebos. En dit keer weer perfect afgestemd omdat hun belangrijkste  waardplanten (waar ze hun eitjes op afzetten) net volop in bloei zijn: Pinksterbloem (hier op foto), Look-zonder-Look en soms andere familieleden van de Kruisbloemigen (Brassicaceae) zoals het massaal bloeiende Raapzaad. Kan er niks aan doen, het is mijn favoriete vlindertje. Vrouwtje (op foto mannetje) legt 1 eitje per bloemetje; het rupsje leeft van het bloembeginsel. Pas zo’n 10 jaar in Capelle en toenemend in aantal.

 

Look-zonder-Look (Alliaria petiolata). Hun bladeren ruiken (blad even kneuzen) naar muffe ui. “Look” = “Ui”, maar Look-zonder-Look is dus geen uiensoort. Op meerdere plekken in Schollebos in bloeiende veldjes nu te zien.

 

 

 

 

 

Komende week : dinsdag naar vogeleilandje Golfbaan Hitland (mogelijk broedgeval Zwartkopmeeuw?) en zaterdag 29 april onze Lente-excursie Schollebos (13.30 uur verzamelen bij Pannenkoekenhuis).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *