Zegt het voort!

 • Folder

  Het SNC heeft ook een folder

  Klik hier voor de pdf versie.

  .

  .

  Share Button

blog archief

Actueeltjes

Boomvalk (Falco subuteo). Afgelopen woensdag 2x gezien in Schollebos. Broedt (nog) niet in Capelle. Het vliegsilhouet lijkt op een grote gierzwaluw (spitse vleugels en vrij lange staart: “ankervorm”). Vrijwel elk jaar in nazomer in Capelle te zien, jagend boven boomtoppen op grote libellen (glazenmakers) en kleine vogels. Trekt in najaar naar zuideljke regionen (vooral Afrika).

 

 

 

 

 

 

Vandaag 2e melding van gewonde ooievaar, nu in Schollebos. Een visser heeft dierenambulance gebeld, maar toen deze probeerde hem te vangen vloog hij toch weer weg net als de eerste keer (in Schenkel). Het zou een van de 3 jongen kunnen zijn die zijn uitgevlogen van het nest langs de ’tain’tGravenweg (na het uitvliegen keerde 1 gewonde ooievaar erop terug met bloed op de veren). Tja. Als hij zich niet laat vangen is de verwonding hopelijk niet ernstig genoeg om niet te kunnen overleven en moet de natuur het maar regelen. Blijf echter alert en meld a.u.b. als u hem ziet en wat hij doet.

Gesprek met wethouder Jean-Paul Meuldijk (JPM) verliep in prettige en constructieve sfeer. Er zijn geen directe toezeggingen gedaan van de zijde van JPM, maar men is in ieder geval begonnen met het bestuderen van het probleem van de Invasieve Exoten (Japanse Duizendknoop, Reuzenberenklauw, Reuzenbalsemien). Mbt het probleem van de Essentaksterfte in het Schollebos heeft SNC voorgesteld om niet grootscheeps te gaan kappen van de essen (wordt echt een kaalslag), maar om nu al jaarlijks nieuwe bomen van diverse soorten in te planten; mogelijk overleven enkele resistente essen deze schimmelziekte (die kunnen dan verder uitgekweekt worden) en creeert men een grotere variatie in bospercelen i.p.v. monocultures. Verder specifieke verzoeken voor Maaibeleid  (Schollebos, Vlindertuin, Natuurlijke oevers), Knotwilgen knotten (gefaseerd! belangrijk voor bijen en hommels) en enkele andere zaken. JPM gaf aan naar een groenbeheermodel te streven aanbesteed aan 1 professionele groenbeheerder i.p.v. de versnippering van aanbestedingen. Nu maar afwachten voor de praktijk en uiteraard de verkiezingsuitslagen van maart volgend jaar…

Heb vernomen dat fractievoorzitter PvdA, Martin Ponte, een cursus volgt voor imker! Er gaat een wereld voor hem open qua ecologie… Alle fractievoorzitters zouden zoiets moeten doen, dan wordt SNC wat dat betreft wellicht minder nodig. Geldt ook voor beleidsambtenaren!

 

Hazenpootje (Coprinus lagopagus). Deze prachtige foto werd deze week gemaakt door Yvonne Commijs in de Heemtuin langs de ’tain’tGravenweg. De hoed is hier omgekruld, waardoor men eigenlijk tegen de onderkant met de lamellen aankijkt. Plaatjeszwammen hebben onder de hoed lamellen waar de sporen gevormd worden. De hoed van het Hazenpootje is 2-4 cm in doorsnee. Algemeen, maar zeer fraai!

 

 

 

 

 

 

Komende week 2 powerpointpresentaties voor verzorgingstehuizen, Schinkelhoven en Rozenburcht:  Stadsnatuur in hun directe omgeving. Ook Herfstexcursie en Paddenstoelenexcursie voorbereiden.

Vraag aan onze volgers: SNC wil samen met gemeente de invasieve exoten bestrijden. Ook zwerfafval systematisch verwijderen. Ook Vlindertuin onderhouden (maaien en afvoeren maaisel). Allemaal belangrijk voor onze Capelse natuur. Wie wil meedoen in actieve onderhoudsploegen? Af en toe eens een middag meewerken met gelijkgezinde medeburgers? Een gezellige afsluiting met drankje of door gemeente aangeboden pannenkoekmaaltijd? Aanmelden bij onze secretaris: john@natuurvrienden.nl

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *