blog archief

Veel te doen, te zien, te horen en beleven.

Bezoeken: 4

Het is echt herfst. De temperaturen zijn weer gedaald, de bladeren beginnen te verkleuren en te vallen, de meeste planten zijn uitgebloeid. De vogeltrek is al een tijd bezig. Overal horen we nu zingende Roodborstjes: het zijn de Roodborstjes uit Skandinavie die hier ge-arriveerd zijn om te overwinteren. Bijzonder is dat zowel mannetjes- als vrouwtjesroodborsten zingen. Zij zingen nu natuurlijk niet om een broedterritorium af te grenzen, maar een voedselterritorium voor de winter!  Onze “Eigen” zomer-roodborstjes vertrekken juist weer zuidwaarts.

Roodborst SchollebosRoodborst (Erythacus rubecula). Een lid van de Lijsterfamilie (Turdidae), broertje (of zusje) dus van merel, lijster, nachtegaal, e.a., iets dat veel mensen niet beseffen. Een kabbelende, prevelende,  ijle zang als een bergbeekje over stenige bodem. Een fel territoriaal vogeltje tegen soortgenoten: gevechten soms tot de dood erop volgt.  Niet echt een tolerant beestje dus… En dat “tikken tegen het raam”: ’tain’twinters zijn ze constant op zoek naar voedsel dat o.a. bestaat uit kleine insecten en hun eitjes, vaak aanwezig in kieren van raamkozijnen. Ook mezen doen dat.

 

 

Vorige week ’tain’tmiddags in mijn achtertuin: in het zonnetje en uit de wind maar liefst 7 Atalanta’tain’ten 1 Gehakkelde Aurelia op de volop bloeiende Klimop. Ook tientallen bijen, wespen en zweefvliegen.

2016-10-08 13.25.18

Klimop (Hedera helix) is werkelijk een ikonische plant: bloeit als een van de laatste planten in late najaar waardoor allerlei insecten nog een rijke nectarbron hebben. Omdat Klimop zo laat bloeit, zijn de bessen voor vogels een belangrijke voedselbron in de winter (tot aan de lente toe!). Maar ook insecten-etende vogels vinden er voedsel (spinnetjes, eitjes van insecten). ’tain’tZomers biedt de Klimop bescherming voor veel vogels tegen roofvogels (sperwer), ook een voedselbron (insecten) en een goed verscholen nestplaats.

De Atalanta is een trekvlinder die in najaar naar het Middellandse Zee-gebied vliegt om in het voorjaar weer terug te komen. Tegenwoordig zijn er steeds meer meldingen van hier overwinterende Atalanta’s: tja waarom zou je duizenden kilometers vliegen met alle risico’tain’tvandien als je hier ook de zachte winters kan overleven? Klimaatopwarming? (geldt ook voor diverse vogelsoorten: Zwartkop, Fitis, Tjiftjaf, Ooievaar, e.a.).

 

2016-10-10 14.13.46

Maandagmorgen: krant aan het lezen en een dof plofje tegen het raam. Naar buiten gesneld en een Goudhaantje opgeraapt. Heeft het helaas niet overleefd. Het doet me wat: het kleinste vogeltje van Europa, broedvogeltje van onze naaldbossen en alleen in najaar en winter in onze contreien elk jaar te zien. Nu helaas zijn zwerftocht ruw onderbroken….

 

 

 

33. Gruttosingel 2016 10

Afgelopen zondag o.a. de Natuurlijke Oever langs Gruttosingel op flora ge-inventariseerd. Is vorig jaar aangelegd  door gemeente. Is nu al een succes. Langs de oever wordt een ecologisch maaibeheer nagestreefd en als compromis wordt een deel van het gazon aan straatzijde kort gehouden voor hondenuitlaat.

 

 

 

 

Plantsoenen Havensteder 1

Ook afgelopen zondag de plantsoenen bezocht die door Havensteder zijn aangelegd achter de Gruttosingel (Gorzen-, Wulpen- en Sternenhof). Werkelijk schitterend! Dicht beplant met zomer- en herfstbloeiers, het barstte er nu nog van de bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Was een lust om te zien. Zo’tweredichte beplanting met vaste planten is niet alleen esthetisch geweldig, maar met de juiste beplantingskeuze ook voor insecten van groot belang. Dat hiervoor exotische tuinplanten zijn gebruikt: in de stad is dit verantwoord mits het geen “Invasieve exoten” betreft. Het is te hopen dat Havensteder dit beleid voortzet en dat de gemeente ook op dezelfde toer gaat. Gemeente beperkt zich tot nu toe teveel tot saaie bodembedekkende struikjes. Onderzoek van Universiteit Wageningen heft aangetoond dat groeninrichting met vaste planten op langere termijn minder kosten met zich meebrengt….

Afgelopen maandag was de Nationale Dag van de Duurzaamheid. Gemeente heeft daarvoor een dagvullende agenda georganiseerd. Ikzelf alleen naar item “Beren op de weg” geweest. Thema “Omdenken”: in plaats van “Ja, maar…” naar “Ja en”. Maak van een probleem een win-win-situatie. Op cabaretteske en interactieve wijze werden de aanwezigen verrast met intelligente oplossingen aan de hand van echt gebeurde casussen. Heerlijk positief denken. Zie www.omdenken.nl . Dezelfde avond naar commissievergadering van Stadsbeheer en Stadsontwikkeling: vaststelling van de Natuurkansenkaart, een belangrijk beleidsdocument voor toekomstig natuurbeheer en natuurbehoud.  SNC, Bomenstichting en andere natuurgerelateerde partijen hebben bij de tot standkoming een wezenlijke bijdrage geleverd. In zo’twerecommissievergadering is elke politieke partij middels 1 persoon vertegenwoordigd. Indien na discussie iedereen het met elkaar eens is (geworden) komt deze Natuurkansenkaart als ‘Hamerstuk” in de Raadsvergadering voor definitief besluit, hetgeen geschiedde. Ook al staat SNC achter deze Natuurkansenkaart, natuurlijk is zo’twerebeleidsplan nog maar een papieren tijger: nu de vertaling naar de praktijk in de toekomst.

Namens SNC heb ik wethouder Jean-Paul Meuldijk aangeschreven wat twee items betreft. Ten eerste het gemeentelijk Maaibeleid (maaien/afvoeren/verschraling) en ten tweede de status van de Capelse Eilandjes. Wat maaibeleid betreft: komend seizoen wordt degelijk onderzocht waar bij extensief beheerde gazons (2x per jaar maaien) ook het maaisel afgevoerd kan worden (en liefst via “Hooimethode”). Zou een reuzensprong zijn qua ecologisch beheer!! Uiteraard zullen ook compromissen moeten worden gesloten (zo moet langs Rijckevorsselweg het werkverkeer zo minimaal mogelijk zijn om het gewone verkeer niet te belemmeren: daar wel afvoeren, maar dan direct). Ook moet rekening gehouden worden met hondenuitlaters (honden doen hun behoefte niet graag in hoog opstaande vegetatie). Desalniettemin: hoop voor een wezenlijke verbetering qua maaibeleid binnen onze gemeente! Wat de eilandjes betreft: ook gemeente tast nog steeds in het duister wie uiteindelijk verantwoordelijk is en zal worden qua beheer. Wethouder Meuldijk heeft toegezegd hiertoe onderzoek in te stellen en een definief  antwoord hierop te zullen geven.

SNC heeft na verschillende wegen uiteindelijk gedaan gekregen dat zo’twere12 grote, dode vissen in Schollebos zijn verwijderd. Bijna Kafkaeske toestanden. Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard (HHSK) is uiteindelijk verantwoordelijk. Maar bij minder dan 10 dode vissen schakelt HHSK de Dierenambulance in om die te verwijderen, bij meer dan 10 doet HHSK (naar eigen zeggen)  dit zelf. Dierenambulance is echter niet tevreden met de financiele tegemoetkoming. Klachten worden vaak als “Meldingen” beschouwd, waardoor geen terugcommunicatie met burgers. Let wel: substantiele vissterfte bij hogere watertemperaturen is een reele bron voor Botulisme, een gevaar voor watervogels, maar ook voor mens en dier. Wordt tijd dat HHSK echt eens een keer zich achter de oren gaat krabben….

Tot slot: vorige woensdag mijn eerste rubriek op Radio Capelle . Er komen er nog meer in de toekomst. Het onderwerp was “Capelse Ooievaars”. U kunt dit terugluisteren (en liefst ook “Liken”) via de link:  http://www.radiocapelle.nl/podcasts/2299-ooievaars-paren-gezocht

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *