blog archief

sneltrein

Bezoeken: 4

Traag begonnen, maar de lente gaat nu als een sneltrein. Steeds meer voorjaarsbloeiers, terugkerende trekvogels, vlinders.

Witte Kwikstaart 1

Witte Kwikstaart (Motacilla alba). Een “vrolijk” vogeltje. Algemene ‘zomervogel’ in Nederland. Overwintert grotendeels in Zuid-Europa en Afrika.  Insecteneter: jaagt rennend en half vliegend op/over  de grond. Nestelt vaak onder dakpannen e.d. op boerenland, maar ook in stedelijke omgeving. Hier in Capelle nooit broedresultaten. Deze week 3 exemplaren op doortrek op schapenweitje naast boerderij Bermweg-Schollebos.

 

 

 

 

Groot Hoefblad 2

Groot Hoefblad (Petasites hybridus).  Nu in bloei (o.a. langs wandelpad Spartasportveld Schollebos). Net als bij Klein Hoefblad (zie recente blog) ook hier bloei voor de bladvorming. En die bladeren mogen er straks zijn: een diameter van bijna een halve meter!

 

 

 

 

Bosanemoon 1

Bosanemoon (Anemone nemorosa). Aangeplant in Schollebos (Stinseplant) en nu bloeiend. Bij slecht weer sluiten de bloemen  zich en vallen ze niet op, maar bij zonnig weer stralen ze je tegemoet! Lid van de Ranonkelfamilie (“Boterbloemachtigen”).

 

 

 

 

Vingerhelmbloem 1

Vingerhelmbloem (Corydalis solida). Ook deze aangeplante stinsenplant bloeit nu in Schollebos. Een goede en vroege nectarbron voor hommels en bijen. Lid van de Papaverfamilie.

 

 

 

 

http://www.dreamstime.com/-image3367565

Tureluur (Tringa totanus). Echte weidevogel waarmee het ook niet zo best gaat. Grotendeels trekvogel: overwintert in Zuid-Europa, maar ook soms langs de kust. Tientallen exemplaren in Hitland deze week, dus ook weer terug van weggeweest. En oja: je wordt “Tureluurs” van hun luid geroep dat met veel fantasie lijkt op hun naam (een Onomatopee). Ze zullen zeker niet allemaal in Hitland blijven en als ze er blijven is het nog maar de vraag of hun broedsels zullen slagen: sterk afhankelijk van weilandbeheer (maairegime en grondwaterstand).

 

 

 

Verder een orgie aan vogelgezang, nestelende meerkoeten, baltsende futen, puttertjes (foeragerend op elzenbomen), groenlingen (vooral op volkstuinencomplex “Tot Nut en Genoegen”), samen klepperend ooievaarspaartje op nieuwe ooievaarspaal, Canadese Ganzen ’tain’tGravenweggebied; begin deze week nog Smienten langs ’tain’tGravenweg, maar die zijn nu weer noordwaarts vertrokken naar hun broedgronden in de toendra. In Schollebos nog steeds 4-5 paartjes Krakeenden: blijven mogelijk broeden. Buizerds permanent aanwezig (deze week 3 bij elkaar), Sperwer in Schollebos regelmatig roepend (wijst op mogelijke broedplaats). In oostelijk Schollebos wordt regelmatig de roep van de Bosuil gehoord. IJsvogel ook frekwent gezien in nabijheid van zijn traditionele broedoever. De Boomkruiper gaat weer nestelen onder de dakpannen van mijn buurman, een paartje Nijlganzen zaten op de nok bij de buren met luid kabaal te baltsen. Daslook en Driekantig Look staan bijna in de knop (helaas al nu al weer Daslook afgesneden voor consumptie), enz., enz., enz. Lente: het mooiste seizoen!! Meer genieten?: 1 april is onze lente-excursie (13.00 start Pannenkoekenhuis Schollebos).

 

 

 

 

 

 

One Response to sneltrein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *