blog archief

Altijd wat te beleven….

Bezoeken: 9

Heb een tijdje niet geschreven. Druk, druk. Daarnaast qua vogels in Capelle weinig activiteit en nieuws. Maar er is natuurlijk altijd wat te zien.

Deze week weer wat meer vlinders, waaronder een dag-actief nachtvlindersoortje:

Hagedoornvlinder 2

Hagedoornvlinder (Opisthograptis luteolata). Foto: Wikipedia. Een mooi citroengeel vlindertje met bruine vlekjes op de voorvleugels,  behorend tot de familie der Spanners (Geometridae). Waardplanten (waar rupsen van eten) zijn Mei- en Sleedoorn, Kamperfoelie en Hazelaar (allemaal aanwezig in Schollebos). Overwintert als rups of pop.  Komt in heel Nederland voor, maar tot heden maar een enkele waarneming in Capelle. Als de vlinder geheel zijn vleugels heeft opgevouwen (net niet op deze foto), dan vormt de omtrek een perfecte gelijkzijdige driehoek (ff terug naar de basis wiskunde).

 

 

 

In deze tijd ook veel libellen. Afgelopen dag o.a. de Steenrode Heidelibel:

Steenrode Heidelibel 4

Steenrode Heidelibel ( Sympetrum vulgatum). Een algemene soort in Nederland. Behoort tot de familie der Korenbouten (Libellulidae).

 

 

 

 

 

Qua vogels in Schollebos/Capelle: o.a. Groene Specht, Boomvalk, Huiszwaluwen, Boerenzwaluwen, Buizerd, Boomkruipers, IJsvogels, Ooievaar.

Bijzondere vogels in omgeving: In Eendrachtspolder veel bijzondere soorten:

Kleine Zilverreiger 1

Kleine Zilverreiger (Egretta garzetta). Foto: Louis Weterings.  Stuk kleiner dan de veel algemenere Grote Zilverreiger en wat mij betreft ook veel sierlijker. Kenmerkend zijn de zwarte snavel en poten, maar gele voeten. Broedt in Oostvaarderplassen en Quackjeswater. In Schollebos ooit 1x gezien.

 

 

 

 

Watersnip 1

Watersnip (Gallinago gallinago). Foto: Louis Weterings. Algemene broedvogel van “plas-dras-gebieden”. Er zijn 4 snippensoorten in west-Europa, maar de Watersnip heft echt de langste snavel.

 

 

 

 

Ook de Krombekstrandloper (Calidris ferrigunea) en Kemphaan (Philomachus pugnax) waren gezien in de Eendrachtspolder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *