blog archief

Altijd wat, leuk en niet leuk

Bezoeken: 4

Weet niet goed waar te beginnen, zoveel zaken spelen nu waarbij SNC is betrokken. In willekeurige volgorde dus maar….

Leuk:

Afgelopen Zaterdag excursie voor Capelle Sport Gezond (CSG: Capellesportgezond.nl) in Schollebos. Deelnemers vaak met gezondheidsproblemen. Prachtig weer, enthousiaste deelnemers, Schollebos nu op zijn mooist! Ook door ons als gidsen genoten.

Ook leuk:

Interview met fotosessie voor het blad  “De Meerpaal” van Havensteder. Havensteder gaat structureel meewerken aan project “Groene Tuinen” door bij mutaties (nieuwe bewoners van huurwoningen) ook contracten te sluiten omtrent inrichting van de tuin (beperken van verharding en “gammaschuttingen”). Wijkbeheerders van Havensteder worden aanspreekpunt voor de (nieuwe) bewoners. Havensteder geeft de nieuwe bewoners de optie om gebruik te maken van een Tuinambassadeur . Inmiddels beschikt de projectgroep over 13 tuinambassadeurs die mensen kunnen adviseren over natuurvriendelijke – en ook onderhoudsvriendelijke – tuininrichting. Havensteder schat dat er per maand zo’twere20-30 mutaties plaats hebben. Ook heeft Havensteder toegezegd om nieuwe huurders eventueel kleinschalig bij te staan met aanschaf van bijv. heester/heg als erfscheiding i.p.v. die verfoeide schuttingen. Het project “Groene Tuinen” is een initiatief van SNC en overgenomen door gemeente. Werkt ook u a.u.b. mee? Spreek uw buren erop aan, vorm een buurtgroepje, help elkaar om bijv. een heg te snoeien als uw buren daartoe niet meer in staat zijn.  Ouderwetse Nabuurhulp!! Stadsbiodiversiteit (flora en fauna), Stadsklimaat en Waterberging: problemen in de zeer nabije toekomst die we het hoofd moeten bieden: vergroening van tuinen draagt daar essentieel aan bij!!

Niet leuk:

In Schollebos werd al regelmatig Daslook geoogst (zie eerdere blog). Nu ook op meerdere plekken Aronskelken weggesneden. Daslook voor consumptie, maar Aronskelk is giftig. Welke malloot doet dit?

Gevlekte Aronskelk 2

Italiaanse Aronskelk (Arum italicum) en wat ervan over is…   Afsnijden Aronskelken 1

 

 

 

 

 

 

Leuk: in Hitland voor 2e jaar de Grote Karekiet! Zeldzaam. Zingt echt “Karrekiet, Karrekiet” . Hoger in het riet dan Kleine Karekiet en daardoor gemakkelijker te zien. Een blijvertje??

Grote Karekiet

Grote Karekiet (Acrocephalus arundinaceus).

 

 

 

 

 

 

Leuk:

Eerste Libellen.

Lantaarntje 1

Lantaarntje (Ischnura elegans). Een “Juffertje”, heel algemeen. De naam wijst naar het blauwe staartsegment. Vorige week in Schollebos.

 

Vuurjuffer 1

Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula). Algemeen en – zoals in mijn tuin – vaak in tuinvijvers. Werkelijk een juweeltje.

 

 

 

 

 

Leuk:  volgende week een presentatie voor bewoners van verzorgingscentrum Rozenburcht over Natuur in hun directe omgeving.  Foto’tain’tmaken, verhalen maken. Kost wel veel tijd. Een dergelijke presentatie volgt voor verzorgingscentrum Schinkelhove.

Een “must”: a.s. maandagavond laatste mogelijkheid voor inspraak betreffende Ontwikkellocaties  “Oeverrijk” (westkant achter Kanaalweg) en ” ’tain’tGravenweteringpark” (oostkant achter Kanaalweg). Huizenbouw uiteraard, daar verdient de gemeente mee! SNC wil best meegaan in de vaart der volkeren, maar er zijn grenzen als het over natuurbehoud gaat. Dit gaat vooral op m.b.t. het plan Oeverrijk, een laatste restant van het historische “Slagenlandschap”. Het slagenlandschap tussen Rijckevorsselweg en ’tain’tGravenweg is door gemeente als “beschermd” gebied (hoofd-ecozone) verklaard, maar waarom dit gebied niet? Daarnaast ter overweging: het wijkje Wegelingpark kampt na paar jaar al met grote problemen: verzakkingen van de bodem (veengebied!!). Bodem van geplande Oeverrijk is net zulk veengebied met dezelfde bedreiging van verzakkingen. Een dure vrijstaande woning wordt hierdoor voor kopers vrijwel zeker nog duurder in de toekomst. Daarnaast heeft gemeente eerder te kennen gegeven in beleidsstukken dat Capelle zo’twerebeetje volgebouwd is en moet overgaan tot een “Beheergemeente”. Ondanks dat blijven de ‘Betonboeren’ broeden op Bouwen, Bouwen en nog eens Bouwen… (zie nu ook Couwenhoekgebied). Als u mee wilt praten: a.s. Maandag 15 mei, kanaalweg 33-35, 19.30 uur.

Gemengde gevoelens. Ons direct aanspreekpunt met de gemeente was Cees Burgerhout. Vandaag gaat hij met pensioen zonder opvolger. Cees was een loyale ambtenaar met expertise qua natuur. Soms botsten we met elkaar als hij loyaal moest zijn en wij als SNC een andere mening toegedaan waren. Maar overall: ik heb persoonlijk veel respect voor de wijze waarop hij als uitvoerend ambtenaar zich steeds ingezet heeft voor de Capelse Natuur, ook al werd dat niet altijd gewaardeerd door zijn superieuren. Ons probleem: wie volgt Cees op als aanspreekpunt? Buiten Cees geen enkele ambtenaar met ecologische kennis…….

Leuk: ben lang weekeind weg: wandelen in Zuid Limburg en ’tain’tavonds gezellig potje bridgen met bevriend echtpaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One Response to Altijd wat, leuk en niet leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *